4 blomsterfrø som jeg ikke kjøper lenger

4 blomsterfrø som jeg ikke kjøper lenger

Å handle på frø nettbutikker er lik som å skrive ønskelista mi til julenissen… Det er så mye forskjellige grønnsaker og blomster som frister meg! Summen på kassa er tvert imot litt mindre stas. Det er derfor godt å vite at jeg har min egen frøbank for blomster ute i hagen. Disse blomstene kommer tilbake hvert år uten at jeg må tenke på innkjøp av frø, forkultivering eller utplanting. Her er min topp 4 av blomstene som sår seg selv i kjøkkenhagen og hvordan de får det til. 

Agurkurt

agurkurt blomster

Agurkurt er en kjempe god blomst for pollinator som får suse fra tidlig i sesong til første frost. Blomstene er spiselige og pynter som ingen andre salater og kaker med fine delikate blåe stjerner.

Hver blomst gir 4 frø som blir svarte når de er modne. De første frøene som modner kommer til å spire før slutten av sesongen og danne nye blomster hvis høsten er fin. Frøene som modner senere kan overvintre ute og spirer like godt etter en vinter. Fra ei plante kan det bli mange planter neste sesong og fort kommer du til å måtte luke agurkurt planter! Men den er lett å fjerne dersom den vokser på feil plass.  

Pyntekorg eller kosmos

kosmos blomst

Pynkorg er en av mine favoriter med sine rosa nyanser og kupert bladverk. Den blomster fra midt på sommeren og man får flere blomster ved å knipe av den første blomstknoppen som kommer. Planten blir over en halv meter høy og kan ha behov for støtte hvis den er utsatt for vind. Frøene blir modne ganske sent om høsten. Jeg prøver å samle frøene fra blomstene som har de fineste fargene. Men hvis jeg  glemmer noen frø, kommer de til å gi mange nye planter året etter. Det gjør ingenting fordi det er aldri for mye kosmos i hagen!

Rinblomst

ringblomst grønnkål

Ringblomst er sannsynligvis en av de mest sådde blomstene i Norge. Men visste du at du trenger å så den bare én gang for å få den igjen og igjen i hage? Mine har vært på plass i fem år og gir gule prikker i hagen som kontrasterer fint med mørkegrønne kålvekster. Ringblomst er også spiselig, duften er nydelig og ringblomstsalve har vært brukt i hundrevis av år for å pleie sår hud. 

Kamille

selvsådd kamille

Kamille er mye mindre synlig i hagen fordi den er en lavere plante, og danner blomster som er mindre, hvite og gule. Kamille er likevel verdt å ha for sin duft. Kamillete kan varme deg i de kaldeste vinterkveldene. Duften gjør også at den er god å samplante med grønnsaker slik at skadedyrene som bruker luktesansen for å finne mat går seg vill i kjøkkenhagen. 

Hvordan kan du få mere av disse selvsådde blomstene?

blomster i grønnsakshagen

For å kunne bruke denne lattmann metoden, må man være latt fra starten av! Det er da mange ting som man er vant til å gjøre i hagen for å få den “mer produktiv” som jeg ikke gjør… Fordi effektivitet er forholdet mellom tide brukt i hagen og produksjon. Når plantene vokser av seg selv, trenger man ikke å produsere mye for å ha ekstrem høy effektivitet! Det er det permakultur handler om: fornuftig bruk av ressurser (og tid er en verdifull ressurs).

Først, fjerner jeg ikke alle blomstene som har visnet. Det er ofte anbefalt å fjerne alt av blomstene som ikke er fine lenger for å få planten til å danne flere blomster. Ja, det virker, men det gjør at planten ikke får tid til å produsere frø og det gjør oss avhengig av frøprodusenter hvert år. 

En ting til er at jeg ikke pløyer i hagen. Jeg forstyrrer minst mulig jorda slik at frøene som faller på bakken blir på overflaten. De blir kanskje dekket av jorddekke fordi det er min måtte å beskytte mikrolivet i jorda og å gjødsle. Det heter for gravefri dyrking. Men det er akkurat det frøene trenger for å overvintre ute. Slik er det i skogen om høsten når løv faller på bakken. Det er egentlig skogen jeg vil imitere i min kjøkkenhagen.

Ikke luk ugress eller dekk jorda for tidlig om våren med mindre du er sikker på at det er ingen interessant blomster på beddet! Det er ikke noe hast! De eventuelle små plantene som likner agurkurt, kosmos, kamille eller ringblomst skal ikke dekkes med jorddekke. 

 

Hva om jeg vil flytte plantene?

Nå at du vet at hvordan plantene klarer å så seg selv, er det bare å høste frøene når de er modne og “hokuspokus” kaste dem hvor du vil og tror at de skal trives! Frøene spirer bare når forholdene er gunstige, så det ikke bare magi her. Når man forkultiverer småplanter har man mer eller mindre kontroll på temperatur, vanning, avstand, næring osv. Ute er det mindre lett å ha kontroll på alle disse parameterne men i en kjøkkenhagejord klarer alle disse plantene seg sannsynligvis godt. 

Noen ganger tar selvsådde blomster den hele plassen og kan forstyrre veksten av grønnsaker. Da er det lurt å fjerne noen av dem før det blir for sent for grønnsakene. På bildet under var det alt for mye agurkurt og ringblomst. Rødkålene ble veldig små til slutt da jeg ikke fjernet nok blomster fra beddet.

samplanting kål og blomster

Planlegging av kjøkkenhagen er noe som kan ta mye tid om våren. Det å la naturen og plantene klare seg selv frigjør litt tid. Det gir bare gode overraskelser når man plutselig ser nye fine panter der man ikke hadde forventet det! I tillegg, er en grønnsakshage som er full av fargerike blomster, en grønnsakshage man får bedre lyst til å besøke ofte og jobbe i…